Wallwasher Nedir? Ve 7 özelliği nelerdir

Wallwasher Nedir Ve 7 özelliği nelerdir

Wallwasher Nedir? Ve 7 özelliği nelerdir

Wallwasher Nedir Ve 7 özelliği nelerdir
Wallwasher Nedir Ve 7 özelliği nelerdir

Teknolojisinin gelişmesi ile aydınlatma ürünlerin imalatında ve çeşitliliğinde artış meydana gelmiştir. Bunlardan biride LED Wallwasher bu armatürleri binaların dış cephesinde kullanmaya başlamış bulunuyoruz. Bu ürünler binalara harika bir görünüm kazandırarak, tarihi yapıya, doğru bir renk kombinasyon uyumu uyguladığınızda estetik bir hava katmış olursunuz. 

Duvar yıkama (Wallwashing), geniş alanlı yüzeyleri aydınlatmak için kullanılan harika bir proje ve tasarım tekniğidir. Wallwasher kelimesinin Türkçe sözlüğündeki anlamı duvar yıkayıcıdır. Fakat buradaki anlam yıkama işlemi yani temizliği kesinlikle ifade etmiyor.Duvardaki yüzeyin belirli bir bölgesine odaklanmak sureti ile ışığı parlatmak yerine, duvarın tüm yüzeyini ışıkla yıkamak için kullanılan aydınlatma armatürlerine 

Wall washer’ın Türkçe sözlüğünde ve dilimizde kullanılan anlamı ise kısaca  Duvar Boyama‘dır.İç mekanlarda daha ziyade kompozit, resim,tablo gibi görsel ürünleri ön plana çıkarmak için kullanılır.Bu aydınlatma ürünlerini satın almadan önce mutlaka wallwasher hakkında bilmeniz gerekenleri iç mimara veya silverled aydınlatma  firmamızdan teknik destek isteyiniz. 

Dikkat edilmesi gereken özellik aşağıda listelenmeştir.

Güç

Voltaj

IP Koruma Sınıfı

Renk

Renk Sıcaklığı

Wallwasher aydınlatma mesafesi ve Işık Açısı

Kontrol

Güç

Işık Gücü, Wallwasher’ın projeksiyon mesafesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Genellikle güç aralıkları18 watt, 24 watt 36 wat, 48 watt 54 watt vb. karşımıza çıkmaktadır. Lakin farklı güç modellerini piyasada bulabilirsiniz. Temell performansı incelediğimizde 1 metre uzunluğunda bir Wallwasher’ın 36 wattlık gücü sınırını geçmemesi gereklidir. Bu değerler, kasanın alüminyum soğutucunun gövde yapısına göre değişebilir. Yeteri kadar soğutma yapamayan gövde, fazla ısınma ile armatürün zaman içerisinde lümen gücü zamanla azalmasına sepep olacaktır.

Voltaj

Yaptığınız Projeye göre DC veya AC voltaja ihtiyaç duyacaksınız. Dahili (AC) güç kaynağını destekleyen Wallwasher’lar 220 Volt 110 Volt aralığı ile çalışmaktadır. Ancak yapılan projeye göre bazı Wallwasher’lar ise 12 Volt DC veya 24 Volt DC akıma ihtiyaç duyabilir.

IP Koruma Sınıfı

IP koruması İç mekan için V kasa diye tabir ettiğimiz ürünün koruma sınıfı IP20 dir. Dış cephede uygulanan ürünlerin koruma sınıfı IP 65 dir. Bu wallwasher’ların temel özelliğidir. Örneğin IP65 ele aldığımızda, 6 rakamı’nın ettiği ifade ürünün kesinlikle toz ve su geçirmediği ifade ederken, 2 ise kesinlikle toz ve suya karşı korumadığı anlamına gelmektedir

Renk

Renk olarak baktığımızda piyasada genellikle  her bir ürün için (1 ) renkte Wallwasher bulabilirsiniz. Bu renkler kırmızı, mavi,yeşil,amber,turkuaz,beyaz,gün ışığı,mor,pembe gibi renkleri bulabilirsiniz.Bunlar tek renkli aydınlatma elemanıdı.İçinde çok renk barındıran RGB dediğimiz POWER led’den oluşan Wallwasher da mimari projelerde sıkça tercih edilmektedir.

Renk Sıcaklığı

Eğer beyaz bir renk tonunda tercih ettiğinizde burada renk sıcaklığı kavramı devreye girmektedir. 6500 kelvin renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak sınıflandırılırken,4500 kelvin ise beyaz renk sıcaklığı vermektedir. 3000 kelvin renk sıcaklığı ise gün ışığıdır. Renk sıcaklığı’nın  2200 kelvine indiğinde ise Amber rengine dönüşmektedir.

Wallwasher  bilindiği lamba flaman ve elektrotları renk sıcaklıklı cisimlerden yapılır. Amber  renk sıcaklıklı bir cisim,gerçek sıcaklık T iken,T den büyük t,sıcaklığındaki bir siyah cisim gibi ışık yayar ve T,ye renk sıcaklığı denir ve Kelvin (K) cinsinden ölçülür. Renkli olmayan lambalar ışık rengi sıcaklığı bakımından sıcak,orta sıcak ve soğuk olmak üzere üç ana guruba ayrılırlar.

Renk sıcaklığı aydınlık seviyesine bağlı olarak oluşturduğu etki farklıdır.Aydınlık seviyesi düştükçe daha sıcak yani renk sıcaklığı daha küçük lambalar seçilmelidir. Ayrıca sıcaklığı aydınlatma tercihinde yerin,cismin niteliği ve rengi,mahalin bulunduğu iklim kuşağı gibi hususlar da etkendir,bunlar yiyecek maddeleri çoğunlukla sıcak lambalarda daha hoş görünürler. Sıcak renkler Öte yandan sıcak lambalar soğuk renkleri büyük oranda öldürürler.

Sıcak lambalar balığın daha canlı,sarı altının daha çekici görünmesini sağlar.Sıcağın rahatlatıcı,sakinleştirici ve haraketleri yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Öte yandan soğuk (Buz Beyazı) daha aktif,canlı ve üretime dönük bir ortam yaratır. Psikolojik olarak,serin ortamlarda sıcak ışıklı lambalar ısıtan,sıcak ortamlarda ise soğuk olan serinleten etki sağlar. Açık bürolar,okullar,süpermarketler gibi mahallerde,sürekli sıcak iklim kuşaklarında soğuk lambalar sürekli soğuk iklim kuşaklarında ise sıcak lambalar tercih edilmelidir. silverled

Wallwasher aydınlatma mesafesi ve Işık Açısı

Wallwasher, ürünleri iç cephe, ve dış cephe bina yüzeylerin aydınlatılması için geliştirilen gelişmiş boyama tekniğidir. İster duvarın bir kısmını ister tüm yüzeyini istediğiniz renklerde ışıkla yıkayan boyama tekniğidir.

Genellikle cami ve minare’si,otel, mimari yapılar, yüksek katlı binalar gibi mekanlarda wallwasher armatürleri kullanılmaktadır. Dar açı veya geniş açı ışık açısını 5 derece lens açı ve 100 derece lens yardımı ile ışığı 20 metreye kadar taşıma kapasitene sahiptir.

Makalemizde wallwasher ışık açısının hesaplama’sı kaç derece olması gerektiği mesafe bilgileri aşağıda yer almaktadır.

lens açısı 10° olarak ayarlanırsa: Işığı 25 metre dar açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz.

lens açısı 15° olarak ayarlanırsa: Işığı 21 metre dar açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz.

lens açısı 20° olarak ayarlanırsa: Işığı 18 metre dar açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz.

Işık açısı 25° olarak ayarlanırsa: Wallwasher led aydınlatma mesafesi 24 metre olup, maksimum dik açılı olacak şekilde aydınlatma yapmaktadır.

lens açısı 35° olarak ayarlanırsa: Işığı 15 metre dar açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz.

lens açısı 45° olarak ayarlanırsa: Işığı 12 metre geniş açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz.

lens açısı 60° olarak ayarlanırsa: Işığı 8 metre geniş açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz

lens açısı 90° olarak ayarlanırsa: Işığı 5 metre geniş açı diye tabir ettiğimiz mesafeye kadar taşımız oluruz

Wallwasher hesaplama’da yapılacak proje çalışmasında mimarımızın teknik ön çalışma ile vereceği en doğru karar ile aydınlatma uygulaması yapılmaktadır.

Wallwasher’in en önemli olmazsa olmazlarından bir tanesi de ışık açısıdır. Işık açısını ürünün üzerinde dizili olan power ledlerin üst kısmına takılan lensleri 5°, 10°, 15°, 20°, 25°, 35°, 45°, 60°, 80°,80, 100° dereceden ihtiyaca göre uygulanmaktadır. Dar açı diye tabir ettiğimiz ışık açısında aydınlatmayı 10 ve 15 metreye kadar daha uzağa taşıyabilirsiniz.

Kontrol

Automatic kontrol edilen bir mikroçip sayesinde LED Wallwasher’da, herhangi bir kontrol ünitesine ihtiyaç duymadan ışık farklı kademelerde değişebilir, kendiliğinden yanıp sönebilir, veya renk değiştirebilir dinamik animasyonlar elde edebilirsiniz. Bir DMX denetleme cihazı  kullanıldığında  ise pek çok senaryo ortaya çıkmaktadır. Bu tür bir ihtiyaç var ise Wallwasher’ların satın alırken DMX uyumlu olması en önemli faktörlerden birisidir.

Optik önemlidir

Samsung LED wallwasher yeşil  önemli olanların en başında  gelen ışığın yüzeye vurduğu ışık açısının değiştirilmesi, veya başka yere yönlendirilmesi, bu ışığın kılavuzuna uygun bir şekilde  uygulanmasıdır. Yani  ürettiğimiz ışığın kaynağının doğru ve güçlü olarak kullanmaktır. Bu durumda en çok ihtiyacımız olan mercek (Lens) sistemidir. Efektifli veya animasyonlu  ürünler projelendirmeyi düşünüyorsanız, fizik kitaplarınızı, aldığınız notları çıkarıp optik konularını tekrar tekrar gözden geçirmelisiniz. silverled 13.04.2019 tarihinde güncellenmiştir
Wallwasher fiyatları hakkında aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Wallwasher Nedir? Ve 7 özelliği nelerdir” yazısında bir düşünce

Yorumlar kapatılmıştır.