En iyi led aydınlatma tekniği

Led Aydınlatma Tekniği

 En iyi led aydınlatma tekniği

En iyi  Led Aydınlatma tekniği için imal edilen tüm lambalar. elektrik enerjisini ve lamba fiyatlarına bağlı olarak belirli bir ömre sahip olacak şekilde tasarlanırlar ve imal edilirler.

Lambaların çalışmaz hale geldiği ortalama süreye Anma Ömrü denir. Anma ömrü istatiksel bir büyüklüktür ve lambaların en az % 50 sinin çalışır halde kaldığı süredir.

Fiyatı ucuz olan china olan ithal olan ve markası olmayan lambalar anma ömürleri daha kısa olacak şekilde tasarlanır. Günümüzde olan led lambaların anma ömrü 1000 saattir.

Geçmişte. elektrik enerjisinin çok ucuz olduğu norveç’te 2500 saat anma ömürlü. öte yandan enerjinin pahalı olduğu ABD’de ise 750 saat  anma ömürlü normal lambalar üretilmiştir.

Öte yandan tüm ampullerin etkinlik faktörleri . kullanıldıkça azalır.Yani birim lm-s ışık enerjisi maliyeti artar. Ancak lamba ve elektrik enerjisini fiyatları göz önüne alındığında lamba çalışır durumda olsa sa değiştirilmesinin  daha ekonomik olduğu süre vardır. Ve buna ekonomik ömür denir.

Led aydınlatma lambanın anma ömrünün ekonomik ömre eşit olması ideal olmakla beraber lambaların ekonomik ömürleri anma ömründen çok daha azdır.

Özellikler sayıca çok fazla olan işletmelerde ekonomik ömrü hesaplanıp lambaların o süre içerisinde toptan değiştirilmesi ışık kalitesi ve maliyet açısından en doğru çözümdür.Daha detaylı bilgi için youtube videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.

Aydınlatmada led teknolojisi

Aydınlatmada led teknolojisi  lambalarını incelediğimizde elektrolüminesans dayanır. Bu çerçevede halen geliştirme aşamasında olan OLED’ leri de kısaca inceleyelim.

90,ların sonlarında dahi sadece sinyal, taşıtlarda ek stop lambaları, enformasyon levhalarının elemanı olarak ve kızıl ötesi ışın ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan LED,lerde son on yılda çok önemli gelişmeler sağlanmıştır.

Bir süredir reklam, dekoratif aydınlatma ve trafik sinyalizasyonda, cephe aydınlatmasında kullanılan bu lambalar, son bir iki yıl ,az olmakla beraber, iç aydınlatma ve yol aydınlatmasında dahi kullanılmaya başlamıştır.

Uzun ömürlü (50 000-100 000 saat arası),darbe ve titreşimlere dayanıklı, farklı renk ve ambiyans etkileri sağlamak için kolayca programlanan, çeşitli ışık renklerine sahip, etkinlik faktörleri oldukça yüksek, işletme maliyetleri düşük lambalardır.

Ayrıca yüksek pırıltıları ile çok küçük görme açılarında dahi görülebilir. Dış etkilere dayanıklı ,su geçirmez türleri de vardır. Öte yandan ilk yatırım maliyetleri çok yüksektir,

yani çok pahalıdırlar. Halen reklam ve dekoratif aydınlatma dışında payları %1,in altındadır. Bir LED aşağıdaki unsurlardan meydana gelir.

Chip (ışık yayan kısım)

Işık dağılımı kumanda eden mercek veya cam

Metal soğutucu

Chip,i metal soğutucuya irtibatlayan tabaka

Dış darbe ve etkilerden koruyan gövde

Enerji bağlantı uçları

LED chip,bir ışık geçiren iletken film ile bir ışık yansıtan film arasına yerleştirilmiş p-n jonksiyon yarı iletkendir. Işık geçiren film çoğunlukla iletken camdır, ışık yansıtan film ise buharlaştırılarak kaplanmış metal, çoğunlukla alüminyumdur.

LED ,lerin çoğu galyum arsenit ve galyum fosfit  temelleridir. Galyum arsenit  fosfit,te arsenik/ fosfor oranları değiştirilerek kırmızı ,turuncu ve sarı elde edilir.

Alüminyum galyum arsenit parlak kırmızı, galyum fosfit ise yeşil verir. Mavi elde etmek için galyum nitrit ve silikon karbit kullanılır. Önemli yarı iletkenlerin özellikleri  yarı iletken karışımı ve dozu değiştirilerek, birden fazla yarı iletken karışımı kullanarak farklı renkli ve beyaz ışık elde edilir.

Çoğunlukla kırmızı, turuncu, kehribar rengi, yeşil, mavi ,beyaz ve sıcak beyaz ışık verecek şekilde düzenlenir.-30°C ila 55° C arasındaki çevre sıcaklıklarında sorunsuz çalışır.

Halen geliştirme aşamasında olan OLED’ile LED’ler arasındaki temel fark OLED’ lerde organik yarı iletkenler kullanılmasıdır. Bu organik yarıiletkenlerin tayfaları LED’lerde kullanılan inorganiklerden daha geniş bir alanı kapsarlar ve daha basıktır.

Toplam kalınlıkları sadece 1,8 mm ve şimdilik ömürleri 10000 saat, etkinlik faktörleri ise lm/W olan bu lambaların yapılarında ve performanslarında önemli iyileşmeler beklenmektedir.

OLED’lerin yapıları LED’lere çok benzer. Bir camın (veya başka bir saydam malzemenin) aslında sırasıyla aşağıdaki maddeler kaplanmıştır

-Şeffaf iletken film(indiyum çinko oksit)

-Organik yarıiletken tabaka

-Yansıtıcı iletken film(buharlaştırılarak kaplanmış alüminyum)

-Belirtilenler bir dış etkilerden koruyucu içine alınmıştır.

– Koruyucu ile ışık yayan kısım arasında emici gaz doldurulmuştur

LED Sistemleri düşük doğru gerilimle (çoğunlıkla24 V ve 12 V) ile çalışırlar, ortalama ömürleri 50000 saattir. Bir sistem tek ve çok renkli olabilir.

Çok renklilerde bir sistem içinde farklı renk veren LED,ler vardır, bunlar ayrı ayrı kumanda edilerek farklı renkler ve etkiler sağlanır. Bunların kıvrılabilen ve rijit (bükülemeyen sert) tipleri vardır.

LED Aydınlatma Teknolojisi İle Işığın Gücünü Keşfedin

Küresel  olarak dünyada en büyük ihtiyaç duyduğumuz sorunların başında enerji gelmektedir. Gelişmiş ülkeler kendi enerjisini hidroelektrik, nükleer enerji santraller kurarak karşılamaktadır.

Kendi ihtiyacını karşılayamayan ülkeler ise dışarıdan satın alma suretiyle gidermektedir. En çok talep edilen enerjinin başında elektrik enerjisi gelir. Aydınlatma enerji tüketiminin önemli  payına sahiptir.

Dünyada enerjiye olan talebi azaltmak  ve veririmliliği artırmak için ciddi anlamda yatırımlar yapılmaktadır. Daha az tüketim ile daha çok aydınlatma  sağlanması için çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir.

Dünyada enerji tasarrufunu azaltmak adına ilk atılan adım philips, osram,ve general gibi büyük firmalar  tasarruflu ampulleri  üretti.

Tasarruflu ampuller  aslında floresan lambanın çeşirli şekillerde kıvrılmış halidir. Tasarruflu ampul flamanlı akkor ampule göre %80 daha az elektrik tüketmektedir.

Şimdi gelelim teknolojinin son harikası olan  LED Aydınlatma’da  yüksek ışık gücüne ulaşmak ve maxımum performansa ulaşmak. Daha önce belirttiğimiz tasarruflu ampul flamanlı okkora göre  %80 az enerji tüketirken LED’de tasarruflu ampul ile kıyaslandığında çok daha az enerji tüketmektedir.

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİNE KİTLESEL GEÇİŞ DEVAM EDİYOR

Dünya teknolojinin de gelişmesi ile kitlesel bir transferin eşiğinde. Zira sistemin bize öğretmiş olduğu pek çok algı zaman içinde yıkılıyor ve tarihe karışıyor.

Sistem bize önce sarı ampulleri sundu. Ardından gelişen teknolojinin nispeten daha ucuz ve daha aydınlık ortam sağlayan beyaz ışık kaynaklarına buluşunda pek çok engelleme ve karalama kampanyasına karşın piyasa da yer bulmayı başaran beyaz ışık yeni aydınlatma yöntemi olmayı başardı.

Fakat günümüzde insanlık başka bir aydınlatma tekniğine yönelmiş durumda. Söz konusu aydınlatma led aydınlatmalar. Herkes gibi konunun inceliklerini öğrenmek istiyorsanız yazımız fazlası ile işinize yarayacak.

Led Aydınlatma Sistemlerinin Önemi

Led aydınlatma beyaz ışığın yani beyaz ampulün yerini kitlesel olarak geçişler ile almaya başlamış durumda. Japonya ve güney kora gibi elektrik enerjisinin yaygın kullanıldığı iki ülkede tüm aydınlatmalar neredeyse led sistemlere dönmüş durumdadır.

Bu bakış açısı şüphesiz dünyaya teknoloji ithal eden iki büyük ülke düşünüldüğünde sürpriz değil. Zira iki ülke de elektriğin daha doğrusu enerjinin bilincinde hareket ediyor.

Bu yönü ile bakıldığında izlemek yerine örnek alıp devrim yapmak çok daha büyük önem taşıyor. Zira dünya üzerinde aydınlatma giderlerinizi yarı yarıya düşüren bir başka yöntem bulunmuyor.

Led Sistemlerin Yaygın Olarak Kullanıldığı Ülkeler

Japonya ve Güney Kore’den sonra yaygın kullanım batı ve kuzey Avrupa dada artış gösteriyor. Danimarka Norveç ve Finlandiya aydınlatma devrimi yapan diğer ülkeler.

Zira yasal olarak led aydınlatma sistemleri ülkede yeni yapılan tüm binalarda zorunlu kılınıyor. Dünyanın en zengin ülkeleri olarak bilinen bu ülkeler bu kazancı tesadüf olarak değil tasarruf olarak kazanıyor.

Bu yönü ile bakıldığında ortalama 100 tl fatura ödeyen bir Türk içinde durum aynı uygun fiyatlı bir led aydınlatma sistemi ile yılda tam 600 tl tasarruf etmek mümkün. Bu rakam ülkemiz ekonomisi düşünüldüğünde çok ciddi bir fiyat.

Led Aydınlatmanın Size Katacağı Artılar

Tasarrufu saydık o nedenle burada bir kez daha tasarrufun altını çizmeyeceğiz. Fakat led aydınlatmalar ısı artışı yapmayan yangın tehlikesi ya da patlama bozulma riski taşımayan ürünler.

Ortalama 50 bin saate varan kullanım ömürleri ile her zaman size aradığınızdan çok daha fazlasını sunmaya adaylar. Bu yönü ile bakıldığında artılar sizin için yeterli değilse bir başka altı çizilmesi gerekilen konu da led aydınlatmaların göz dostu bir ışık yaydığı. Zira gün ışığı ile aynı semptomlara sahip olan led aydınlatmalar insan beyni için çok daha verimli bir üretim olanağı ortaya çıkarıyor. Aydınlatma sistemi ile akşam odaklanmak ve bir şeyler okuyabilmek de çok daha kolay olacak. Led aydınlatma ürün fiyatlarına linkten ulaşabilirsiniz. https://www.silverled.net/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir