Led nedir çeşitleri ve avantajları
Led nedir çeşitleri ve avantajları
Led nedir çeşitleri ve avantajları nedir diye kısaca bahsedecek olursak sağladığı faydaları düşünecek olursak dünyanın ışığı görme biçimini değiştirdi. Verimsiz, eski tarz incandescents ve CFL’ler, enerjinin bir kısmını kullanırken ve neredeyse sıfır çevre zararı ile birlikte, sıcak, geleneksel ışık veya daha serin, daha çağdaş bir beyaz ışık sağlayabilen bir aydınlatma teknolojisi ile aşamalı hale getiriliyor.
Led Nedir
Led Nedir diye En basit ifadeyle, üzerinden akım geçtiğinde yarı iletkenden meydana gelerek ışık çıkaran diyot çeşididir. Işık akımı taşıyan elektronlar ve delikler olarak bilinen parçacıklar yarı iletken malzeme içinde birleştiğinde üretilir. Işık, katı yarı iletken malzeme içinde üretildiğinden, LED’ler katı hal aygıtlar olarak tanımlanır.
Organik LED’leri kapsayan katı hal aydınlatma terimi, bu aydınlatma teknolojisini, akkor ve tungsten halojen lambalar veya floresan lambaları kullanan diğer kaynaklardan ayırır,ve Farklı renklerde ışık yayabilirler. Bu birleşimin çip içerisindeki yarı iletken malzemelere ilave olarak eklenen kimyasallarla alakalıdır.
LED’ler de kullanılan çok çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak yani ışık renklerine göre çalıştığı voltaj ve çektiği akımda ayni değildir. led nedir videomuzu youtube.com kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Led Çeşitleri aşağıda sıralanmıştır.
1 -RGB
2-Güç
3-Cob
4-SMD
5-UV Işınları
UV ışınları neye nedir, nerelerde kullanılır
Kısaca morötesi gözle görünmez ışınlara Ultraviyole (UV) denir. Güneş ışığından gelen elektromanyetik spektrum diye tabir ettiğimiz bir dizi enerji yayar.
Gelen Enerjinin farklı şekildeki dalga boyuna göre sınıflandırılır. En kısa gelen dalga boyu radyasyonu en fazla olan enerjik çeşididir.
UV radyasyonlar 320-400 nm aralığında UV-A,280-320 nm aralığında UV-B ve 200-280 nm aralığında UV-C olmak üzere toplamda üç kategoriye ayırabiliriz.
Mor ötesi ışınlar eskiden daha çok civa buharlı lambalarla elde edilirdi. Ancak günümüzdeki gelişmiş teknoloji ile UV LED seri üretim yapılabilmektedir. Bu ışınlara çıplak gözle bakmak son derece sakıncalıdır
İmalatı yapılan bu LED’ler kızılötesi dalga boyunda ışık yaymaktadır. Bu dalga boyunu çıplak gözle gözle göremeyiz, fakat kızılötesi ışığın oldukça faydalı uygulama alanları bulunmaktadır.
Kızılötesi LED’in belirli bir IR sinyal üretecek şekilde yanıp sönmesi sayesinde elektronik cihazların klima, müzik seti veya TV gibi gibi elektrikli cihazların kumanda edebilmemizi sağlamaktadır.
Rgb nedir?
RGB olan ürünler üç farklı LED’in (Red, Green Blue) türkçe olarak açıklayacak olursak kırmızı, yeşil, mavi rengin tek bir pakette birleştirilmiş halidir. Bu üç ana rengi RGB controller cihazı bağlamak suretiyle 8 farklı renk tonu meydana getirmek insan gözünün algılayabildiği tüm renkleri oluşturabilirsiniz. 3 farklı LED’i ayrı ayrı kontrol ederek istediğiniz rengi elde edebilirsiniz.
Power nedir?
LED teknolojinin ilerlemesi ile yüksek enerji maliyetlerinden tasarruf etmek ve aydınlatma ihtiyacını en aza indirmek için yapılan (ARGE) çalışmaları bu yönde yapılmaktadır. yüksek ışık üreterek gerekli olan enerjiyi en aza indirmek için üretilen 1W ve 3 Watt arasında olan bu ürünler elektrik sarfiyatını en aza indiren power LED (güç LED’leri) olarak adlandırabiliriz.
Bu ürünlerin özelliklerinden bir tanesi 3.6 volt ile çalışmasıdır. 1w 350ma 3w 700ma sabit akım trafo ile beslenmelidir. Beyaz ışık veren power ledin renk sıcaklığı 3200 kelvin ile 7000 kelvin arasında değişmektedir.
Cob nedir?

COB NEDİR?
İngilizcede İsmin baş harflerinden anlaşıldığı gibi CHİP,ON,BOARD yani kısaltılmış adı COB anlamında gelmektedir. Chip’in bord üzerine bir ve birden fazla dizilen LED yongasının paket haline COB LED denir. Genellikle yongaları ısı iletkeni iletebilmesi için alüminyum, veya seramik tarzı ürünlerin üzerine entegre edilirler.
Enerji bakımından seri, paralel olarak bağlanabilir. LED yongasının üzerinde ışık rengine göre RENKLİ fosfor, epoksi, reçine gibi pencere katmanı vardır. Bu katman sayesinde az önce belirttiğimiz gibi ışık rengini belirtir.
Cob özellikleri
• COB açılımı Chip on Board yani (elketronik Board) üzerindeki çipe denir.
• Cob led Veya Similed Power led veya diğer ledlere göre çok büyüktür,ve rengi sarıdır aydınlatma alanı geniştir.
• Işık ve aydınlatma açısı derecesi 140 derecedir.
• Cob (Similed) en iyi uniform ışık elde edilir.
• Cob diğerlerine göre % 16 daha az ısı üretirler.
• Bina Yan cephe aydınlatma Açısına sahiptir.
• Daha az derinlikle çalışma imkanı sağlar.
• Isınmada 10 derece artış aydınlatma verimini %5 düşürür.
• Tabiki ısınma %16 seviyelerinde düşük olduğu için aydınlatma gücünde % 8 oranında yükselecektir.
Smd nedir?
Oturduğumuz mekanların aydınlatılmasında %80 inde SMD LED’li ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünler PCB baskılı devre kartının üzerine doğrudan dizilen ürünlerdir. Komponentin kendisi ile birlikte lehim bağlantıları aynı eksen üzerinde yer alır. Bu durumda kartın üzerinden geçen komponent ayaklarının geçeceği arka tarafından lehimleneceği deliklere ihtiyaç duymaz.
İkinci nesil ürünü olan SMD teknolojisinin gelişimi diğer ledlere göre daha hızlı olduğu ve üzerinde daha çok emek verilen ve geliştirilmeye müsait çip modelidir. SMD Çip çeşitleri kısaca, 5730, 3014, 3528, 4014, 5050, 5060, 2835, 3030, 5014 gibi birçok modeli mevcuttur. Bu model numaraları neyi göstermektedir diyecek olursak çip’in boyutunu göstermektedir. Örnek verecek olursak 5050 modeli 50mmx50mm boyutlarındadır.
Ledlerin avantajları
LED’lerin avantajları geleneksel aydınlatma pazarını çeşitli nedenlerle, özellikle de ömür boyu ömrünü uzatan, enerji tüketimini düşürüp bakım gereksinimlerini azaltır. DOE 2030’a gelindiğinde, led aydınlatmasının yılda 190 terawatt saat elektrik tasarruf edilecektir.
LED’lerin en büyük avantajı daha az enerji ile daha çok ışık vermesi dolayısı ile aydınlatmada şu ana kadar ki en çok tasarruf sağlayan ışık kaynağı diyebiliriz. Kullanılan enerjinin % 90’ından çok daha fazlasını ışığa çevirir. Diğer halojen (civa buharlı) ürünlere ile mukayese edecek olursak % 50 ile % 90 arasında enerji tasarrufu sağlar.
Eski tip aydınlatma ürünleri gibi çevreye cıva, sodyum gibi bazı kimyasal içerikler kesinlikle yaymaz. PLC tasarruflu lambalarda devamlı açıp kapatma lambanın ömrünü kısaltırken, yeni nesli teknoloji ürünlerde bu durum kesinlikle meydana gelmez.
Üzerlerine herhangi boya ve kaplamaya ihtiyaç duymadan birçok renk seçeneğine sahiptir. SMD veya power led lambalar herhangi bir ultraviyole ve kızılötesi gibi zararlı ışınlar kesinlikle yaymaz.
Zira diğer ışık kaynaklarındaki gibi ışınların insanlar üzerinde ve çevreye etkilememiş olur. Akkor lambalara oranla oldukça az ısı meydana getirirler. Bu da aydınlatmanın yoğun ve sürekli kullanıldığı kalabalık mekanlarda klima tasarrufu da sağlar.21.05.2019 tarihinde güncellenmiştir
kategori sayfamızdan ürün fiyat ve çeşitlerine göz atabilirsiniz.
https://www.silverled.net
No Responses